banner

Με λαμπρότητα και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε και εφέτος με τη βοήθεια του Θεού ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σελλασίας.
Αναλυτικότερα, το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιουνίου, ετελέσθη πανηγυρικός εσπερινός, στον οποίο συμμετέσχε πλήθος κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Την δε Κυριακή της Πεντηκοστής, η Ενορία μας είχε την ιδιαίτερη χαρά να υποδεχθεί τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο μαζί με τον Ιεροκήρυκα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Στο εναργές και πλούσιο ψυχωφελών μηνυμάτων κήρυγμά του ο Παν. Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου αναφέρθηκε στην εορτή της Πεντηκοστής καθώς επίσης και στην ανάγκη ο σύγχρονος χριστιανός να εκκλησιάζεται και να συμμετέχει στα μυστήρια της Εκκλησίας μας, ώστε να μπορέσει να ελκύσει τη θεία χάρη και τον φωτισμό του “πνεύματος της αληθείας” στον καθημερινό αγώνα που δίδει για την αντιμετώπιση των ποικίλων δοκιμασιών.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθ. Δαβάκης, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης,ο Υποδιοικητής του Κ.Ε.Ε.Μ κ. Γιαννόπουλος, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας  και ο Πρόεδρος του Δ.Ε Σελλασίας κ. Θεόδωρος Μανωλόπουλος.

Το εσπέρας της Κυριακής εψάλη ο εσπερινός της γονυκλισίας με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Θεόφιλο Μαντζαβράκο. Κατά την ακολουθία αυτή, θυμίζουμε ότι ψάλλουμε ύμνους αφιερωμένους κατ’ εξοχήν στο Πανάγιο Πνεύμα, το τρίτο Πρόσωπο της Τρισηλίου Θεότητος, που είναι “φως και ζωή και ζώσα πηγή νοερά”. Επίσης, αμέσως μετά την «Είσοδο» του Εσπερινού κι αφού ψαλεί το «Φως ιλαρόν» και το πανηγυρικό Μέγα Προκείμενο «Τίς Θεός Μέγας ως ο Θεός ημών; Συ ει ο Θεός, ο ποιών θαυμάσια μόνος!», ο Διάκονος προσκαλεί κλήρο και λαό τρεις φορές να γονατίσουν και ν’ απευθύνουν στον Θεό γονυπετώς λόγο ικεσίας: «Έτι και έτι, κλίναντες τα γόνατα, του Κυρίου δεηθώμεν». Κατά τη γονυκλισία διαβάζονται από Ιερέα τρεις ευχές. Η πρώτη Ευχή απευθύνεται στον «Πατέρα του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού» και Τον παρακαλεί, με μόνο συνήγορό μας τη δική Του «συμπάθεια», να μας δεχθεί, καθώς προσπέφτουμε ενώπιον Του μετανοημένοι και φωνάζοντας το «ημάρτομεν!». Η δεύτερη Ευχή απευθύνεται στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, το «απαύγασμα του Πατρός», την «πηγή της σωτηρίας και της χάριτος» και Του ζητά να μας ανοίξει Αυτός που δίνει προσευχή στον προσευχόμενο, τα αμαρτωλά μας χείλη και να μας διδάξει «πώς δει και υπέρ ων χρή προσεύχεσθαι». Η τρίτη Ευχή απευθύνεται πάλι στο δεύτερο Πρόσωπο της υπερουσίου Τριάδος με αίτημα την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων συγγενών μας κατά σάρκα και “όλων των οικείων της πίστεως”.

Τη γονυκλισία την ονομάζει ο λαός μας και «μετάνοια», γιατί η στάση του μετανοούντος είναι το «κλίνειν τα γόνατα». Κάτω τα γόνατα, κάτω και το πρόσωπο. Αυτή η στάση σημαίνει απλούστατα: «Θεέ μου, βρίσκομαι κάτω. Είμαι πεσμένος. Έχω καταντήσει “γη και σποδός”. Σήκωσέ με. Ανάστησέ με. Σώσε με!…». Έτσι, σήμερα που ήρθε στον κόσμο ο Παράκλητος, το Πνεύμα της Αληθείας το «καθαίρον (που καθαρίζει) τα πταίσματα», καλούμαστε να πάρουμε στάση (όχι μόνο σώματος αλλά και ζωής!) μετανοούντος (Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ, ”Οσμή ζωής”, εκδ. Άθως).

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Πνεύματος εψάλη ο όρθρος και εν συνεχεία ετελέσθη η θεία Λειτουργία με τον Αιδεσιμολογιώτατον Ιερέα π.Ηλία Βουρβουριώτη και την παρουσία πολλών ευσεβών χριστιανών.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα από τον Θεό

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 54 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εμφανίσεις Άρθρων
1078160

footer(c) 2019 Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σελλασίας

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ