banner

Με ευρεία συμμετοχή πιστών από τις ενορίες Τσεραμιού, Σελλασίας και Κονιδίτσας και με την αρμόζουσα  τάξη πραγματοποιήσαμε την 3ήμερη εκδρομή μας σε Ι. Μονές των Μετεώρων κατά το διάστημα από 8-10 Ιουνίου.
Αναλυτικότερα,  την Παρασκευή, όρθρου βαθέως, αναχωρήσαμε από τη Σελλασία και μετά από αρκετές στάσεις ανάπαυλας φτάσαμε στα Τρίκαλα. Εκεί είχαμε τη θαυμάσια ευκαιρία να επισκεφτούμε τον ζωολογικό Κήπο και να γνωρίσουμε από κοντά άγνωστα για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη  είδη πανίδας.
Το βράδυ διανυκτερεύσαμε στην όμορφη Καλαμπάκα και το πρωί του Σαββάτου επισκεφτήκαμε τις παλαίφατες Ι. Μονές Αγίου Στεφάνου, Μεγάλου Μετεώρου και Βαρλαάμ.
Την Κυριακή εκκλησιαστήκαμε στον εορτάζοντα Ι. Ναό Αγίων Πάντων Καλαμπάκας. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ξεναγηθήκαμε στον περικαλλή Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, που ευρίσκεται εντός της ιδίας πόλεως.  Ο μνημειώδης αυτός Βυζαντινός Ναός  έχει ανεγερθεί στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής Βασιλικής και αποτελεί το πιο σημαντικό μνημείο από τα πολλά που κοσμούν την Καλαμπάκα. Ευρίσκεται δε  στο βόρειο τμήμα της πόλης κάτω από τη σκιά των πανύψηλων και επιβλητικών βράχων. Η πρώιμη φάση του μνημείου τοποθετείται τον 10ο αι. Ο ρυθμός του Ναού είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική. Αποτελούσε επί αιώνες τον καθεδρικό Ναό της επισκοπής Σταγών. Στο νοτιοανατολικό τμήμα του  σώζονται ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 11ου και  12ου αιώνα. Οι υπόλοιπες τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν  τον 16ο αιώνα από τον ιερέα Κυριαζή και  από τον μοναχό Νεόφυτο, υιό του ζωγράφου Θεοφάνη του Κρητός. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει  ο μοναδικός στο είδος του μαρμάρινος άμβωνας  με  δύο   κλίμακες  ανόδου,  που   βρίσκεται στο   κέντρο  του ναού, το σύνθρονο και  το  μαρμάρινο κιβώριο που καλύπτει την Αγία Τράπεζα.
Έπειτα, βρεθήκαμε στην όμορφη λίμνη Πλαστήρα. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη πού σχηματίστηκε το 1959 στο οροπέδιο της Νεβρόπολης και  το επικρατέστερο αυτό όνομά της  οφείλεται στον πολιτικό και στρατιωτικό Νικόλαο Πλαστήρα, στον οποίο αποδίδεται η ιδέα της κατασκευής της. Όμως,  το επίσημο  όνομά της  είναι λίμνη (ποταμού)Ταυρωπού. Εκεί είχαμε τη δυνατότητα για φαγητό, καφέ και συζήτηση.
Το εσπέρας, έχοντας αποκομίσει αξιόλογες εμπειρίες και ανεφοδιαστεί πνευματικά, επιστρέψαμε στις έδρες μας. Ευχόμαστε δε και στο μέλλον να επιτρέψει ο Θεός τέτοιες  δραστηριότητες.

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 256 επισκέπτες και κανένα μέλος

Εμφανίσεις Άρθρων
1111892

footer(c) 2019 Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σελλασίας

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ